Grova gröten (Tre portioner)
7,5 dl mjölk
2,5 dl vetekross
Koka upp långsamt under omrörning. Låt svälla i minst 30 min utan att det kokar. Serveras med sylt, kräm, blåbärssoppa eller skivad frukt, t. ex banan el dyl.
Goda grova limpan
3 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetekross
2 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
0,75 dl kruskakli
0,5 dl linfrö
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Rör ihop de torra ingredienserna. 5dl filmjölk, fjällfil eller youghurt (önskas ett mindre saftigt bröd kan man minska mängden till 4 dl), 1dl mörk brödsirap blandas ihop och tillsätts till de torra ingredienserna. Rör om tills allt är väl blandat. Smörj en brödform med matolja och ”bröa” den med kruskakli. Tillsätt smeten och grädda på ett galler i botten av ugnen på 175° i en timme. Låt svalna innan skivning.
Brödet bör förvaras i kylskåp om det inte fryses eftersom det lätt surnar annars, pga att det håller fukten så bra
Njut!
Varm tonfisksås (två portioner)
En burk tonfisk i olja.
2dl mjölk
2msk vetemjöl
1/2 köttbuljongtärning
4 ”stänk” aromat = ca ett kryddmått eller motsvarande mängd salt’
5 droppar soya(mest för färgens skull)
Mixa mjöl och mjölk tillsammans med buljongtärningen. Häll i kastrullen. Tillsätt aromaten (alt saltet) och soyan.
Rör om hela tiden tills det tjocknar. Tillsätt tonfisken och rör om tills det sjuder. Klart att äta.
Tonfisksåsen serveras vanligtvis till alla former av pasta men smakar äv gott till potatis och ris.
Tonfisksåsen är även utmärkt fyllning i crêpes. När vi äter pannkakor lägger vi en sträng i pannkakan och rullar ihop
en crêpe på tallriken. Ett mycket bra alternativ till sylt och grädde! Min dotter född -99 har det som sin favoritmat.
Apelsinlax (4 port)
Tag en laxsida med skinn och bena ur den noga. Skär på tvären ca 4 cm breda bitar. Krydda Laxbitar med citronpeppar (helst kockens) på alla sidor utom skinnsidan. Lägg dem i botten på en långpanna eller ungnsform med skinnsidan nedåt. Blanda 2 1/2 msk apelsinjuicekoncentrat med 2,5 dl vispgrädde eller mellangrädde. Obs att det måste vara apelsinjuice-koncentrat, annars skär sig blandningen. Dessutom uteblir smaksensationen/kombinationen Lax/apelsinjuice. Häll blandningen över laxbitarna.
Gräddas i ugn 10-12 min i 225°C. Serveras gärna med ris men även pasta eller potatis går bra. Om man vill ha det som LCHF kan man ersätta ris/potatis/pasta med grönskaker enligt eget önskemål. Smaklig måltid!